Sommelier to specjalista od wina. W Polsce ta profesja cały czas raczkuje, sommeliera przy pracy częściej widzimy na filmach niż w prawdziwym życiu. Jednak powoli budzące się zainteresowanie degustacją win, stopniowe przechodzenie od kultury wódki do kultury wina wymusza, choćby na właścicielach restauracji, zatrudnianie kelnerów ze specjalnością sommelier.

Czym zajmuje się sommelier?

Sommelier to w wielu krajach odrębny zawód, w Polsce to w dalszym ciągu tylko specjalizacja. Uprawiają ją ludzie zafascynowani winem, jego smakiem, procesem produkcji, strukturą, historią, sprzedażą. Ale aby zostać sommelierem, nie wystarcza wiedza – trzeba jeszcze charakteryzować się doskonale rozwiniętymi zmysłami: powonienia i smaku.

Sommelier musi mieć doskonałe rozeznanie na rynku win. Znać szczepy winorośli, rozpoznawać gatunki win i ich roczniki. Po zapachu i smaku wina powinien umieć rozpoznać etap produkcji wina i jego dojrzałość. Do obowiązków sommeliera należy również profesjonalne doradztwo w zakresie win. Kelner sommelier doradza gościom restauracji, jaki gatunek wina najbardziej pasuje do danej potrawy, a właścicielowi restauracji podpowiada jakie wina zakupić do jego piwniczki, pasujące do menu danego lokalu.

Sommelier – znawca kuchni i serwisu

Sommelier musi posiadać nie tylko rozwinięte zmysł smaku, ale też posiadać wiedzę na temat przygotowania poszczególnych dań. Ta znajomość pomoże mu w odpowiednim dobraniu określonego wina. Warto wiedzieć, że dobór wina nie ogranicza się tylko do stwierdzenia: czerwone mięso – czerwone wino, ryba – białe wino. Dla dokonania właściwego doboru trunku profesjonalista musi poznać cały proces obróbki dania. Sommelier powinien również wiedzieć w jakiej temperaturze serwuje się dany gatunek wina oraz w jakim kieliszku należy je podać.

Zmieniające się razem z porami roku składniki dań zmuszają sommeliera do nieustannej aktualizacji swojego rozeznania na rynku win. Bardzo często musi on samodzielnie, metodą prób i błędów, dobrać optymalny gatunek wina do nowej potrawy i tym wyborem kierować się później, kiedy przyjdzie mu obsługiwać gości restauracji.

Sommelier to nie tylko zawód, to sposób bycia

Sommelier powinien posiadać jeszcze mnóstwo innych cech. Przede wszystkim wyróżniać się kulturą osobistą i sposobem bycia. Stale powinien również rozwijać swoje zdolności interpersonalne. Jego zadaniem bowiem jest umiejętna konwersacja z gościem restauracji i zaprezentowanie mu we właściwy sposób karty win. Celem sommeliera jest zaprezentowanie gościom dostępnej oferty win w danym lokalu, ale też korzystna sprzedaż trunków. Dlatego tak ważną cechą jest u niego zdolność nawiązywania kontaktu, umiejętne doradzanie i rozwinięta inteligencja emocjonalna.

Degustacje win 

W ostatnim czasie ogromną popularność zyskują sobie organizowane w dobrych restauracjach kolacje na płatne zaproszenia. Obfita kolacja złożona z wyszukanych i oryginalnych potraw serwowana jest przy udziale sommeliera. Jego zadaniem jest poprowadzenie gości przez menu i serwowanie im wybranego przez siebie wina, najlepiej innego do każdego dania. Ta wyjątkowa kolacja, skierowana do miłośników wykwintnej kuchni i oryginalnych, nie zawsze dostępnych na rynku win jest doskonalą okazją dla gości restauracji poznania niezwykłych połączeń smaków potrawy i trunku. Dla sommeliera z kolei to możliwość zaprezentowania swoich zdolności, wiedzy i umiejętności. Każdy z gości, po kolacji otrzymuje możliwość zakupu wybranego przez siebie wina, co zawsze jest miernikiem talentów sommeliera.

Inspirowane: msbis.com – kurs kelnerski online