Piece konwekcyjno-parowe mają wiele zalet. Przede wszystkim są bardzo funkcjonalne, rzadko dochodzi do ich awarii, a przy tym zużywają niewiele energii elektrycznej. Dlatego też cieszą się tak dużą popularnością i są powszechnie wykorzystywane w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych. Co jeszcze warto na ich temat wiedzieć? Jakie są ich największe zalety? Czy należy w nie inwestować?

Korzyści ze stosowania pieców konwekcyjno-parowych

Za sprawą funkcji naparowywania komory, piece konwekcyjno-parowe zyskały nowe możliwości w zakresie obróbki termicznej. Pozwalają na blanszowanie, gotowanie na parze czy kombinowaną obróbkę termiczno-parową. Jednak wciąż najpopularniejszą opcją jest regeneracja. Sprawdza się ona doskonale wówczas, gdy trzeba szybko odgrzać jakąś potrawę, nie tracąc przy okazji walorów smakowych czy zapachowych. Duża ilość pary powoduje wzrost poziomu wilgotności, co sprawia, że dania dalej są soczyste, a nie wysuszone. To znaczna przewaga nad popularnymi piecami konwekcyjnymi.

Piece konwekcyjno-parowe z uwagi na poziomą cyrkulację powietrza oraz odtłuszczenie pozwalają na przygotowywanie w tym samym czasie różnych potraw bez ryzyka, że ich zapachy wymieszają się ze sobą. Przy okazji warto pamiętać o tym, że wykorzystanie pary pozwala na zachowanie cennych właściwości odżywczych. To o tyle istotne, że coraz więcej ludzi stawia na zdrowe odżywianie się. Jeszcze inną zaletą pieców konwekcyjno-parowych jest ich bardzo niska awaryjność. Do ewentualnych usterek dochodzi tylko na skutek osadzania się kamienia kotłowego.

Podstawowe zalety pieca konwekcyjno-parowego

Piec konwekcyjno-parowy jest rozwinięciem klasycznego pieca konwekcyjnego, do którego dodano funkcję naparowywania komory. Działa na bardzo prostej zasadzie – wentylatory przetłaczają gorące powietrze przez komorę. Potem trafia ono do filtrów, gdzie jest czyszczone z drobinek tłuszczu, które wracają z powrotem do wentylatorów. Oprócz tego do komory z powietrzem dodawana jest para wodna. Tym samym obróbka termiczna potraw jest bardzo szybka, a same dania nie są wysuszone.

Piece tego rodzaju pozwalają zaoszczędzić nawet 60% energii elektrycznej  i 40% wody. Skróceniu ulega również czas pracy czy nakłady inwestycyjne. Piece konwekcyjno-parowe są urządzeniami wielofunkcyjnymi, które z powodzeniem zastępują pracę piekarników, grillów czy patelni. Przy okazji zajmują naprawdę niewiele miejsca. Dodatkowo ustawić je można jeden na drugim. Niektóre urządzenia posiadają również funkcję zapamiętywania receptur.

Piece konwekcyjno-parowe psują się bardzo rzadko. Jest to na ogół skutek ich nieodpowiedniej eksploatacji. Dlatego kluczem do sukcesu jest zawsze użytkowanie urządzenia zgodnie z instrukcją jego obsługi. Okazuje się więc, że dzisiaj trudno jest sobie wyobrazić profesjonalną kuchnię bez przynajmniej jednego pieca konwekcyjno-parowego na wyposażeniu.

Czy warto kupić piec konwekcyjno-parowy?

Piec konwekcyjno-parowy jak najbardziej warto mieć. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że urządzenie tego rodzaju nie jest przeznaczone do przygotowywania niewielkiej ilości jedzenia. Nie opłaca się go włączać, aby podgrzać zaledwie kilka porcji.  To piec, który doskonale sprawdza się w profesjonalnych barach i restauracjach. Pozwala bowiem na zaoszczędzenie sporej ilości czasu, surowców i energii elektrycznej.

Nic więc dziwnego w tym, że obecnie piece konwekcyjno-parowe są powszechnie wykorzystywane w profesjonalnych restauracjach, barach i innych lokalach o charakterze gastronomicznym.

Inspirowane: tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii