Dawka energii, dobrego nastroju, przyjemności i cennych substancji odżywczych — wszystko zamknięte w jednej tabliczce czekolady. Powodów, by ją kochać, jest wiele, a znalezienie osoby, która jej nie lubi, zdaje się być misją niewykonalną. Zanim w nasze ręce trafi kolejna tabliczka, warto dowiedzieć się nieco więcej na temat tej słodkiej przekąski. Jakie są rodzaje czekolady i czy każdy może cieszyć się jej uzależniającym smakiem?

Czekolada — słodki smak Ameryki Południowej

Bez miazgi kakaowej nie ma prawdziwej czekolady. Najważniejszy składnik uwielbianej, słodkiej przekąski pochodzi z owoców kakaowca — drzewa, którego pierwsze krzewy odkryto w starożytnej Mezoameryce. Oprócz miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego, w tabliczce czekolady znajdują się również substancje słodzące i inne dodatki, a w zależności od proporcji i rodzaju tych składników, otrzymuje się różne odmiany czekolady. Warto także wspomnieć o zawartości fenyloalaniny, która ma ścisły związek z dobrym samopoczuciem czy na przykład magnezu usprawniającego pracę mięśni i układu nerwowego.

Czekolada — podstawowe rodzaje słodkiej przekąski

Ziarna kakaowca mają naturalnie gorzki smak, dlatego im więcej miazgi kakaowej w tabliczce czekolady, tym mniejsza jej słodycz. Gdy zawartość kakao wynosi minimum 70%, mówi się o ciemnej, gorzkiej czekoladzie. Ponieważ w parze z większą goryczą idzie większa zawartość cennych substancji odżywczych, w szczególności wcześniej wspomnianego magnezu, ten rodzaj czekolady staje się najzdrowszym wyborem. Kolejna pod względem zawartości kakao jest czekolada deserowa, w przypadku której miazga kakaowa stanowi od 30% do 75%. Natomiast po dodaniu do masy mleka, otrzymuje się czekoladę mleczną, którą ceni się za łagodniejszy, słodszy smak. Pozostaje jeszcze czekolada biała, w składzie której zamiast miazgi kakaowej znajduje się masło kakaowe.

Czekolada — jedna przekąska, wiele możliwości

Dowolność w doborze dodatków sprawia, że każdy miłośnik czekolady może znaleźć coś dla siebie. Z bakaliami, orzechami laskowymi, owocami lub dla koneserów intensywniejszych smaków — czekolada z dodatkiem alkoholu czy na przykład ostrego chili. A co w przypadku osób o specjalnych potrzebach żywieniowych? Spożycie standardowej czekolady może rodzić przykre dolegliwości, jednak słodka przyjemność nadal jest na wyciągnięcie ręki. Rozwiązanie stanowi bowiem czekolada bez laktozy czy pozbawiona glutenu. Pierwsza dedykowana jest dla czekoladoholików uczulonych na cukier mleczny, natomiast czekolada bez glutenu przypadnie do gustu osobom cierpiącym na celiakię. Jeśli chodzi o diabetyków czy osoby szczególnie dbające o wygląd sylwetki, apetyt na słodkie zaspokoi tabliczka pozbawiona cukru, na przykład z dodatkiem ksylitolu czy stewii. Warto również dodać, że czekolada bez laktozy, wytwarzana bez użycia produktów odzwierzęcych, będzie także słodkim dodatkiem do diety wegańskiej.

Czekolada — mała przyjemność

Od gorzkiego smaku po dużą dawkę słodyczy — każdy, nawet osoba o specjalnych potrzebach żywieniowych, może znaleźć wymarzoną tabliczkę czekolady. Sprawdzi się jako prezent, poczęstunek dla gości czy deska ratunku, gdy nachodzi ochota na słodycze. Dostępna na rynku czekolada bez glutenu czy pozbawiona laktozy lub cukru sprawia, że nic nie stoi już na przeszkodzie słodkiej przyjemności.

źródło: octochocolate.pl – tabliczki czekolady