Działanie kuchenki indukcyjnej opiera się na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Pod powierzchnią szklanej płyty znajdują się cewki indukcyjne, a przechodzący przez nie prąd zmieniany jest w energię cieplną, która ogrzewa naczynie. Ten rodzaj kuchenek obecnie wypiera modele gazowe i elektryczne. Wszystko dlatego, że korzystanie z nich jest szybsze, bardziej energooszczędne i bezpieczne. Aby prawidłowo korzystać z zalet, jakie oferuje ten sprzęt, należy zapoznać się z kilkoma istotnymi zasadami jego użytkowania.

Charakterystyka gotowania na płycie indukcyjnej

Kuchenka indukcyjna zaliczana jest do urządzeń bezpiecznych w użytkowaniu. Niezależnie od długości gotowania, nagrzaniu ulega tylko dno naczynia, a sama płyta pozostaje chłodna. Ciepło wydzielane przez garnek, które pozostaje po jego zdjęciu z płyty, nie jest w stanie wywołać oparzenia. Bezpieczeństwo zwiększa również blokada przypadkowego włączenia i zmiany parametrów pracy urządzenia.

Podczas gotowania na płycie należy używać wyłącznie garnków zaprojektowanych z myślą o działaniu indukcji. Są to naczynia emaliowane lub specjalnie oznaczone ze stali nierdzewnej lub aluminium. Absolutnie niedozwolone jest stosowanie garnków o średnicy mniejszej niż zalecana w instrukcji obsługi, ceramicznych, szklanych lub z nóżkami i nieprzylegającym do płyty lub wypukłym dnem.

Podczas gotowania należy unikać pozostawiania pustych garnków na rozgrzanej płycie, gdyż grozi to ich przegrzaniem.

Powierzchnia grzejna wykonana jest z odpornego szkła ceramicznego, mimo to upuszczenie na nią ciężkiego przedmiotu może skutkować powstaniem pęknięcia. Aby uniknąć uszkodzenia, nie należy także odkładać na nią jakichkolwiek przedmiotów, w tym metalowych sztućców, które w razie nagrzania mogą spowodować oparzenie.

Przyciski służące do sterowania muszą być utrzymywane w bezwzględnej czystości, ponieważ brud może zostać przez nie odczytany jako dotyk i spowodować niepowołane włączenie grzania. Czyszczenie i konserwacja urządzenia powinny odbywać się regularnie, bez użycia agresywnych środków chemicznych i szorstkich gąbek i ścierek. Środki czyszczące do powierzchni kuchenek indukcyjnych pozostawiają na nich ochronną powłokę, utrudniając przyleganie zanieczyszczeń i ułatwiając ich usuwanie. Silne zabrudzenia najlepiej usuwać przed całkowitym ostygnięciem płyty.

Możliwe awarie i usterki

Kuchenka indukcyjna, jak każdy sprzęt AGD, może ulec awarii, np. wskutek niewłaściwego jej użytkowania. Do najczęstszych uszkodzeń mechanicznych płyty w formie pęknięć i rys, dochodzi z powodu użycia niewłaściwych naczyń, upuszczenia ciężkiego przedmiotu czy intensywnego szorowania szorstkimi przedmiotami. Nie powinno się także dopuszczać do dostania się wody do grzejnika indukcyjnego. Jego zalanie powoduje poważne uszkodzenie płyty. Inną usterką, jaka może wystąpić podczas użytkowania, jest złamanie kabla zasilającego. Dla własnego bezpieczeństwa nie należy wtenczas podejmować własnych prób napraw lub modyfikacji domowymi sposobami. Najlepszym rozwiązaniem jest wezwanie wykwalifikowanego serwisu, który zgodnie z fachową wiedzą i doświadczeniem oceni wielkość i rodzaj uszkodzeń oraz przedstawi możliwość naprawy i przywrócenia kuchence jej funkcjonalności. Również montaż nowo zakupionego sprzętu powinien odbyć się przez osoby uprawnione, gdyż niepoprawne jej podłączenie, skutkujące uszkodzeniem, w konsekwencji oznacza utratę gwarancji. Wezwanie fachowców warto także rozważyć w przypadku problemów ze sterowaniem sensorowym, np. kiedy nie ma możliwości wyłączenia płyty za pomocą przycisku.

Kuchenka indukcyjna to sprzęt wyposażony w nowoczesną technologię, która sprawia, że gotowanie przebiega sprawniej, oszczędniej i wygodniej. Obsługa płyty indukcyjnej jest nieskomplikowana, wymaga jedynie stosowania garnków ze stali ferromagnetycznej. Przy przestrzeganiu kilku prostych zasad, jej używanie jest bezpieczne i nie grozi poparzeniem, nawet przy długim przygotowywaniu potraw. Większość urządzeń ma również wbudowane zabezpieczenia, w celu ochrony przez włączeniem przez dzieci lub zwierzęta. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek usterek w działaniu kuchenki, należy zwrócić się z prośbą o interwencję do wykwalifikowanego serwisu, gdyż naprawy na własną rękę mogą pozbawić urządzenie gwarancji lub jeszcze bardziej je uszkodzić.

Inspirowane: serwisagd24.pl – naprawa AGD Warszawa