Obecnie jednym z najczęściej wykorzystywanych komponentów w hodowli zwierząt jest lekkostrawny olej sojowy paszowy, pozyskiwany wskutek tłoczenia ziaren soi zwyczajnej na prasach mechanicznych. Pełni on przede wszystkim funkcję silnie natłuszczającą, a przy okazji znacznie podnosi kaloryczność pokarmu. Stanowi również cenne źródło licznych substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego wzrostu organizmu.

Prawdziwa bomba tłuszczowo-witaminowa

Olej sojowy paszowy odgrywa wyjątkowo istotną rolę zarówno w żywieniu trzody chlewnej (prosiąt, tuczników, loch), jak i drobiu (kur, indyków, kaczek), owiec, krów, kóz czy koni. Dodawanie go do gotowych mieszanek pozwala osiągnąć wartość energetyczną rzędu nawet 37 MJ EM/kg, co gwarantuje optymalną efektywność karmienia, prowadzi do zwiększenia parametrów produkcji i niweluje koszty utrzymania. Oczywiście dawkowanie jest zróżnicowane w zależności od gatunku. Na uwagę zasługuje bez wątpienia ponadprzeciętna zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych – zwłaszcza Omega-3, linolowego oraz oleinowego (na poziomie około 55-60%). Nie są one naturalnie produkowane przez organizmy zwierząt, a wpływają pozytywnie na późniejszą jakość mięsa. Olej sojowy paszowy posiada także w swoim składzie witaminy lipofilne (A, D3, E i K), flawonoidy, sterole, lecytynę, cynk, antyoksydanty, fitosterole i fosfolipidy, czyli substancje zapewniające dobrą kondycję żywego inwentarza.

Brak groźnych chorób to tylko jedna z korzyści

Stosując olej sojowy paszowy, można liczyć na minimalne ryzyko powstawania anomalii w obrębie narządów wewnętrznych, właściwe działanie układu nerwowego, krwionośnego i rozrodczego (bez ciężkich komplikacji ciążowych), doskonały stan wizualny skóry i racic, polepszenie funkcji trawiennych czy zahamowanie rozwoju poważnych schorzeń układu oddechowego (z powodu mocno ograniczonej pylności). Bardzo duże znaczenie ma ponadto poprawa smaku i konsystencji pożywienia, skutkująca jego chętniejszym zjadaniem przez zwierzęta, a tym samym szybszymi przyrostami masy ciała. Do pozostałych korzyści wynikających ze wzbogacania pasz omawianym olejem zaliczamy:

  • zauważalnie zwiększoną wydajność mleczną – dotyczy to w szczególności krów i kóz
  • ułatwione przechowanie i podawanie pokarmu – dzięki brakowi problemu z rozwarstwianiem
  • oszczędność pieniędzy – poprzez niższe zużycie mieszanki

Podsumowując, olej sojowy paszowy wpływa na uzyskiwanie znakomitych wskaźników produkcji w każdym gospodarstwie rolnym nastawionym na hodowlę świń, kur lub bydła. Z jednej strony dostarcza bowiem niezbędnej energii, z drugiej zaś utrzymuje zwierzęta w dobrym zdrowiu i przynosi konkretne zyski ekonomiczne. Przy jego zakupie należy koniecznie zweryfikować, czy nie zawiera żadnych zanieczyszczeń ani osadów.